Поради политическата си позиция относно ситуацията в Украйна, отказът ѝ да свири

...
Поради политическата си позиция относно ситуацията в Украйна, отказът ѝ да свири
Коментари Харесай

Венеция отмени концерт на Валентина Лисица заради медиен натиск

Поради политическата си позиция по отношение на обстановката в Украйна, отказът ѝ да свири на Майдана през 2014 година, родената в Киев пианистка Валентина Лисица беше отстранена от програмата на Симфоничния оркестър на Торонто. В момента тя живее в Москва, посочва ТАСС.
Венецианската културна асоциация „ Музикамера “ беше принудена краткотрайно да анулира плануваното за април 2023 година осъществявания на родената в Украйна пианистка Валентина Лисица поради медиен напън и рецензии. Както сподели ръководителят на асоциацията Соня Финци пред сътрудник на ТАСС в сряда, тя не е очаквала такава реакция и доста съжалява за това.

" Ние постоянно сме били над политиката, поддържаме контакти и с Русия, и с Украйна. Ситуацията е извънредно неприятна и въобще не чакахме такава реакция ", показа Соня Финци. Тя сподели, че на пианистката, с която сделката за концерта е била джука, е изпратено писмо с предложение " да отложим концерта за по-благоприятни времена ". Според Финци полученият отговор " не е бил от най-приятелските ". " Повтарям, доста съжаляваме. Ние сме пропити с съветска просвета, тя не може да се подчинява на политиката ", сподели Финци.
Програмата " Музикамера ", която си сътрудничи с венецианския спектакъл " Ла Фениче " и провежда своите събития на сцената му, е направена през ноември. Но едвам в този момент присъединяване на Лисица притегли вниманието на враждебно настроената аудитория, а в обществените мрежи започнаха да се разпространяват критики и митинги.
Подобна обстановка се разви към трагичния балет " Распутин " с присъединяване на известния танцьор Сергей Полунин, който трябваше да изнесе представления в спектакъл " Арчимболди " в края на януари 2023 година От управлението на театъра със страдание оповестиха, че поради оказания напън обмислят анулация на две представления, които към този момент бяха отсрочени поради травмата на Полунин. Театърът се базира на неналичието на нужните условия за сигурност.

Валентина Лисица е родена в Киев, където учи в консерваторията, и се мести в Съединени американски щати през 90-те години. Тя е свирила във водещи международни концертни зали. Поради политическата си позиция по отношение на обстановката в Украйна, отказът ѝ да свири на Майдана през 2014 година, тя беше отстранена от програмата на Симфоничния оркестър на Торонто, напомня ТАСС.
Пианистката изнесе концерт-реквием на 22 юни 2015 г. в Донецката национална република с  След това тя неведнъж посещава Донбас. На 30 септември 2021 година при следващото посещаване ѝ бе връчен паспорт на жител на републиката. След началото на специфичната военна интервенция на Руската федерация в Украйна, Лисица изнесе концерти в ДНР и Мариупол. Поради тази причина нейните концерти се анулират в западните страни. В момента пианистката живее в Москва.
Източник: ТАСС
Следвайте " Гласове " в
 
 
 
26 Дек 202254322 Дек 202261818 Дек 2022345509 Дек 2022420208 Дек 2022119607 Дек 2022736КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани28 Дек 2022130524 Дек 2022263029 Дек 202260128 Дек 2022427
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР